JUBA - Een Sudanees vliegtuig heeft zaterdag Bentiu, de hoofdstad van de olierijke Zuid-Sudanese deelstaat Unity, gebombardeerd. Vijf burgers zijn omgekomen, zes anderen raakten gewond.

Dat heeft de woordvoerder van de regering van de deelstaat gezegd. De bommen zouden bij een automarkt naast een brug zijn neergekomen.

Sudan brak 3 dagen geleden de gesprekken met Zuid-Sudan over de oplossing van een geschil over olie af, nadat er in het grensgebied tussen beide landen opnieuw gevechten waren uitgebroken.

Zuid-Sudan, dat sinds vorig jaar onafhankelijk van Sudan is, levert regelmatig slag met het buurland in de olierijke grensstreek, waartoe ook Unity behoort.

Vitaal belang

Zuid-Sudanese regeringsfunctionarissen zeiden zaterdag dat militairen van het land een poging van het Sudanese leger om het oliegebied rond Heglig weer in te nemen, hebben verijdeld. De Zuid-Sudanezen namen het Sudanese gebied dinsdag in.

De VN-Veiligheidsraad riep de Zuid-Sudanese regering donderdag op zich uit Heglig terug te trekken. Het gebied in de staat Zuid-Kordofan is voor Sudan van vitaal belang, omdat het ongeveer de helft van de 115.000 vaten olie levert die elke dag in het land worden opgepompt.

Vluchtelingen

De Verenigde Naties meldden zaterdag dat ongeveer 10.000 mensen in dorpen bij het oliegebied rond Heglig op de vlucht zijn geslagen. De vluchtelingenstroom kwam op gang nog voordat er deze week opnieuw gevechten uitbraken.

De vluchtelingen zijn naar verscheidene plaatsen getrokken, waaronder de plaats Heglig en gebieden meer naar het noorden.