MILAAN - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft de afgelopen maanden in totaal 127.000 euro betaald aan drie getuigen in het Rubygate-proces.

Dat gebeurde juist in de periode dat zij tegen hem moesten getuigen in het proces wegens het bevorderen van prostitutie van minderjarigen.

Dit heeft de Corriere della Sera, de grootste krant van Italië, donderdag gemeld. Het geld ging naar twee meisjes die de bunga bunga-seksfeestjes bij Berlusconi thuis bezochten, en naar Nicole Minetti, die in de Italiaanse media wel eens wordt aangeduid als 'beheerder van de harem' van Berlusconi.

De affaire is genoemd naar het Marokkaanse toenmalige escortmeisje Ruby, die minderjarig aan de bunga bunga deelnam. Het OM heeft de betalingen onderzocht, die soms als ''renteloze lening'', soms zonder nadere omschrijving zijn gedaan.

Niet ontkennen

Berlusconi's advocaat Nicolò Ghedini ontkent de betalingen niet, maar noemt de suggestie van een verband met het proces volstrekt ongegrond. De raadsman noemde het volstrekt normaal dat er buiten de rechtszaal ''economische betrekkingen'' kunnen zijn tussen deelnemers aan een proces.

Eerder ontsnapte Berlusconi door verjaring aan een veroordeling wegens omkoping van een getuige. De Britse advocaat David Mills heeft enkele tonnen aangenomen in ruil voor een valse getuigenis in het voordeel van Berlusconi. De rechters in de zaak tegen Mills achtten dat bewezen.