DEN HAAG - Radovan Karadzic is niet voor maart 2013 klaar om met zijn verdediging voor het Joegoslavië-Tribunaal te beginnen.

Dit schrijft de ex-president van Republika Srpska woensdag in een verzoekschrift aan de rechters van het VN-hof in Den Haag.

Hoofdaanklager Serge Brammertz is naar verwachting uiterlijk begin mei klaar met zijn getuigen. Karadzic en zijn medewerkers willen daarna circa 600 potentiële getuigen van de verdediging spreken en hebben daarvoor bijna een jaar tijd nodig, vinden ze.

Ze hadden er tijdens de presentatie van het bewijs van de aanklagers amper tijd voor, vanwege de meer dan 2 miljoen pagina's dossier en de beperkte menskracht.

Het marathonproces tegen Karadzic begon in oktober 2009. Het tribunaal staat al jaren onder druk van de VN-Veiligheidsraad in New York om zijn werk af te ronden vanwege de hoge kosten.

Karadzic wordt onder meer beschuldigd van genocide na de val van Srebrenica in 1995 en oorlogsmisdaden tijdens de belegering van Sarajevo. In de Bosnische hoofdstad zijn vorige week de meer dan 11.000 slachtoffers herdacht van het beleg dat 20 jaar geleden begon.