TEHERAN - De internationale gezant voor Syrië, Kofi Annan, heeft woensdag in de Iraanse hoofdstad Teheran beklemtoond dat hij nog kans ziet op verbeteringen in de toestand in Syrië.

Die kan donderdagmorgen vroeg veel beter zijn, als de partijen zich aan het voorgenomen bestand houden, aldus de Ghanese gezant, die op pad is gestuurd door de Verenigde Naties en de Arabische Liga.

Annan zei dat hij van de Syrische regering de verzekering heeft gekregen dat zij een staakt-het-vuren in acht zal nemen.

Deadline

Volgens het plan zouden de Syrische regeringstroepen zich dinsdag terugtrekken uit de steden, waarna 48 uur later met een staakt-het-vuren een einde zou moeten komen aan alle vijandelijkheden tussen de regeringstroepen en de opstandelingen. De deadline hiervoor loopt donderdagochtend af.

Annan bespreekt de toestand in Syrië in Teheran met Iraanse leiders. Het sjiitische Iran is al heel lang een bondgenoot van de Syrische regering, die al meer dan 40 jaar in handen is van de clan van president Bashar al-Assad.

Annan sprak met verslaggevers na afloop van overleg in Teheran met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi. Salehi benadrukte dat wat Iran betreft iedere verandering in Syrië dient plaats te vinden onder de leiding van Assad.

Rusland

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken kan Assad aanblijven door de houding van Rusland. Clinton hekelde Ruslands weigering mee te werken aan 'constructief ingrijpen' door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Ze zegt Rusland daar woensdag tijdens de G-8 top in Washington over te zullen aanspreken.

"Ruslands weigering om zich bij ons aan te sluiten in constructief ingrijpen zorgt ervoor dat Assad aan de macht blijft, goed bewapend en in staat de eisen van zijn eigen volk, de regio en de wereld te negeren", zo stelt Clinton.

China

China heeft er bij de Syrische regering op aangedrongen haast te maken met de invoering van het vredesplan. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat woensdag op een persbijeenkomst.

De Aziatische grootmacht zegt diep bezorgd te zijn over de situatie in Syrië, waar het geweld onverminderd voortduurt ondanks de afspraken die Annan maakte met de strijdende partijen. China stelde zich achter het vredesplan, na een overleg tussen Annan en Chinese leiders in Peking vorige maand.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Toestand Syrië