BRUSSEL - De regeringen van Brussel en België, de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB en de vakbonden hebben maandagavond een akkoord bereikt over de verbetering van de veiligheid van het openbaar vervoer in de Belgische hoofdstad.

De vakbonden gingen daarna in overleg met hun achterban; daarna moet blijken of dinsdag weer metro's, trams en bussen rijden in Brussel.

Het conceptakkoord voorziet in 400 extra politiemensen voor Brussel en extra veiligheidsmedewerkers met meer bevoegdheden in het openbaar vervoer, zo meldt de Vlaamse omroep VRT.

Stilte

In Brussel staan alle bussen, trams en metro's al sinds zaterdag stil. Zaterdagochtend werd controleur Iliaz Tahiraj van de MIVB gedood bij een verkeersruzie. De man werkte al bijna 30 jaar voor het bedrijf, net als twee van zijn kinderen. De politie hield twee personen aan in verband met de zaak.

Alle OV-bussen in zowel Vlaanderen als Wallonië hebben maandag om 10 uur 2 minuten stilgestaan bij een bushalte uit solidariteit met de vermoorde controleur. De directie van het Belgische spoorbedrijf NMBS had passagiers gevraagd om 10 uur eveneens 2 minuten stilte in acht te nemen.

Mars

In Brussel liepen maandagochtend 900 mensen mee in een stille mars van een uur als eerbetoon aan de omgekomen controleur. De stoet eindigde op het Redersplein ten noordwesten van het station Brussel-Noord, waar de man om het leven werd gebracht.

De meeste deelnemers waren werknemers van het Brusselse vervoerbedrijf. Ook de Brusselse minister van Transport, Brigitte Grouwels, liep mee.

Belgisch OV even stil