AMSTERDAM /TUNIS - Demonstranten zijn maandag in de Tunesische hoofdstad Tunis slaags geraakt met de politie.

Die belette hen de doorgang op Bourguiba Avenue, waar de betogers de Dag van de Martelaren wilden vieren.

Zo'n tweeduizend leden van maatschappelijke organisaties en vakbonden trotseerden maandag een demonstratieverbod en maakten zich op om met een mars het bloedbad te herdenken dat Franse koloniale troepen in 1938 aanrichtten onder demonstranten die om een grondwet vroegen.

De politie zette traangas in en trok de wapenstok om de betogers te verjagen. Die antwoordden met een salvo straatstenen. Het is nog onduidelijk hoeveel gewonden er bij de schermutselingen zijn gevallen.

Opstand

Sinds de volksopstand die dictator Zine El Abidine Ben Ali vorig jaar verdreef is Bourguiba Avenue het populairste podium voor actievoerders in Tunesië. Maar de regering ontzegde betogers vorige week voortaan de toegang tot de door bomen omzoomde hoofdstraat van Tunis, omdat de openbare orde in gevaar zou zijn.

Het verbod volgde op weken van verhitte betogingen en tegenbetogingen van voor- en tegenstanders van de invoering van de sharia. Tunesië voerde voorheen een uitgesproken seculier beleid, maar de verkiezingen van oktober vorig jaar brachten het gematigd islamistische Ennahda aan de macht.

Sinds de revolutie van 2011 bloeit het politieke debat in Tunesië, maar de economie ondervindt veel hinder van de veelvuldige stakingen en het wegblijven van toeristen.

Lees alles over de Arabische Lente in ons dossier

Betogers Tunis slaags met politie