AMSTERDAM -  Een dag voordat alle Syrische militaire troepen zich volgens het vredesplan zouden moeten terugtrekken zijn er opnieuw doden gevallen.

Het politiek geweld in Syrië heeft maandag aan zeker 153 mensen het leven gekost.

Dit heeft het oppositionele netwerk Comités van Lokale Coördinatie laten weten. Zeker 35 van de doden waren vrouwen en kinderen.

19 van de doden waren leden van de veiligheidstroepen van president Bashar al-Assad, de overigen waren burgers. Zeker 30 mensen werden gedood toen militaire troepen maandag een stad in de provincie Hama bombardeerden.

Lokale activisten meldden dat onder de doden in al-Latmana 17 kinderen en 8 vrouwen zijn. Volgens hen kwamen in dezelfde stad 2 dagen eerder al 40 mensen om het leven bij een militaire aanval.

Turkije

Ook over de grens laaide het geweld maandag weer op. Een kamp met Syrische vluchtelingen net over de grens in Turkije is maandag vanuit Syrië beschoten. Daarbij zouden een dode en vier gewonden zijn gevallen.

Het is de eerste keer dat een vluchtelingenkamp is beschoten sinds Turkije afgelopen zomer vluchtelingen begon op te vangen. Het land reageert woedend op het incident en heeft meteen de Syrische zaakgelastigde in Ankara ontboden en geëist dat de beschieting van het kamp bij Kilis in de provincie Gaziantep werd gestaakt.

De strijd verplaatste zich naar Turkije toen acht gewonde opstandelingen uitweken naar het vluchtelingenkamp en Syrische troepen hen bleven beschieten. In het kamp raakten vijf mensen gewond, van wie er een later overleed, zegt een woordvoerder van Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten

Libanon

Ook bij de grens tussen Libanon en Syrië werd geschoten. Daarbij kwam een cameraman voor de Libanese televisiezender Al-Jadeed om het leven, meldt de BBC. Het incident vond plaats in het noordelijke Wadi Khaled-gebied aan de grens met Syrië.

Volgens een door Kofi Annan opgesteld plan moeten Syrische regeringsstrijdkrachten dinsdag uit bevolkingscentra worden teruggetrokken. De Syrische regering liet zondag echter weten dat dit alleen zal gebeuren na schriftelijke garanties van de oppositie dat zij hun wapens zullen neerleggen.

Volgens de Turkse onderminister van buitenlandse zaken Naci Koru is de deadline met de beschietingen op de grens hiermee op losse schroeven komen te staan.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten