YANGON - De Britse premier David Cameron bezoekt vrijdag Myanmar, het vroegere Birma. Dat hebben Myanmarese regeringsfunctionarissen gezegd. 

Cameron spreekt vrijdag met president Thein Sein in Naypyidaw, de door de militaire regering gecreëerde hoofdstad. Dezelfde dag ontmoet hij oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die deze maand in de Myanmarese volksvertegenwoordiging is gekozen.

Cameron is een van de belangrijkste politici die het land in het zuidoosten van Azië bezoeken, sinds er vorig jaar een einde kwam aan het militaire bewind. Eerder bezocht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton het land. Birma werd in 1948 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

Parlement

Suu Kyi, in 1991 winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, won ruim een week geleden een zetel bij tussentijdse verkiezingen voor het parlement. De NLD won toen 43 van de 45 zetels die er te verdelen waren.

De 66-jarige oppositieleidster heeft nog nooit in de volksvertegenwoordiging gezeten. Sinds 1990 zat zij 15 jaar gevangen of stond zij onder huisarrest. In dat jaar won de NLD met overmacht de verkiezingen, maar de militaire regering negeerde de uitslag.

Oppositieleidster Aung San Suu Kyi doet op 23 april haar intrede in het parlement van Myanmar. Volgens de woordvoerder van haar partij reist ze een dag eerder naar Naypyidaw om vervolgens plaats te nemen in de Myanmarese Tweede Kamer.

De politica hoopt dat na de tussentijdse verkiezingen een nieuw tijdperk aanbreekt. Over 3 jaar zijn er in Myanmar parlementsverkiezingen.