ANKARA - Vlak bij een kamp voor Syrische vluchtelingen, net over de grens in Turkije, zijn maandag twee Syriërs en een Turkse tolk gewond geraakt. Er werd schoten vanuit Syrië, zei een functionaris.

In hetzelfde gebied zijn ook twee Syriërs gestorven. Zij behoorden tot een groep van ongeveer 17 Syriërs die gewond waren geraakt, toen hun dorp in de Noord-Syrische provincie Aleppo in de nacht van zondag op maandag werd beschoten, zei de functionaris.

De Syriërs vluchtten naar Turkije, waar twee van hen aan hun verwondingen bezweken. Een van de vluchtelingen zei dat er meer gewonden waren, maar dat ze niet iedereen konden meedragen naar Turkije. De gewonden zijn naar Turkse ziekenhuizen gebracht.

Door het incident ontstond paniek in het vluchtelingenkamp in de Turkse stad Kilis.

De Turkse regering heeft meteen bij de Syrische zaakgelastigde geprotesteerd.

Bezoek

Kofi Annan, de internationale bemiddelaar voor Syrië, bezoekt dinsdag kampen met Syrische vluchtelingen in Turkije. Dat heeft een diplomatieke bron in Ankara maandag laten weten. Het bezoek zou slechts een paar uur duren. Daarna reist Annan door naar Iran.

Volgens de woordvoerder van Annan bezoekt hij een kamp in de Turkse provincie Hatay, in het zuiden van het land.

De Turkse regering riep de internationale gemeenschap vrijdag op meer hulp uit te trekken voor de Syriërs die naar Turkije zijn gevlucht. De vluchtelingenstroom is vorige week sterk toegenomen.

Volgens de Turkse premier Tayyip Erdogan zijn nu ongeveer 24.000 Syriërs naar Turkije gevlucht. In de provincies Hatay en Gaziantep zijn acht kampen waarin vluchtelingen worden opgevangen. Ook in Libanon, Jordanië en Irak zoeken Syriërs een veilig heenkomen.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten