BEIROET - De Syrische regering trekt haar troepen niet terug zonder de schriftelijke garantie van de opstandelingen dat zij ook de wapens neerleggen.

Dat heeft het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken zondag gezegd. Woordvoerder Jihad Makdessi zei dat eerdere verklaringen dat Damascus zijn troepen voor dinsdag uit steden en buitenwijken zal terugtrekken 'verkeerd zijn uitgelegd'.

Makdessi zei zondag dat Kofi Annan, Syrië-gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, de Syrische regering geen 'schriftelijke garanties' van 'gewapende terreurbewegingen' heeft gegeven dat die zich ook van geweld zullen onthouden.

Het kantoor van Annan zei vorige week dat de Syrische president Bashar Assad had ingestemd met een wapenstilstand. Onder die overeenkomst zou het leger voor dinsdag al zijn troepen terugtrekken uit steden en dorpen.

Geschokt

Annan laat in een schriftelijke verklaring weten getroffen te zijn door het oplaaiend geweld in Syrië.

''Ik ben geschokt door de recente berichten over een golf van geweld en gruweldaden in diverse steden en dorpen in Syrië, wat resulteert in alarmerende niveaus van slachtoffers, vluchtelingen en ontheemden, in strijd met toezeggingen die aan mij zijn gedaan'', aldus Annan in zijn in Genève uitgegeven verklaring.

''Nu de deadline van dinsdag 10 april dichterbij komt, wil ik de Syrische regering herinneren aan de noodzaak dat haar toezeggingen volledig worden nagekomen en onderstrepen dat de huidige escalatie van het geweld onaanvaardbaar is'', aldus Annan.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier