ROME - Paus Benedictus XVI heeft zaterdagavond met circa 10.000 gelovigen de traditionele viering van Pasen geopend.

Hij ontstak het paaslicht in het voorportaal van de donkere Sint-Pietersbasiliek in Rome, lange tijd de grootste kerk ter wereld.

Een brandende kaars symboliseert de opstanding van Jezus Christus, drie dagen na zijn kruisiging in Jeruzalem. Die wordt door christenen wereldwijd gevierd.

''De duisternis die de mensheid echt bedreigt is het feit dat we tastbare dingen kunnen zien en onderzoeken, maar niet kunnen zien waar de wereld heen gaat en wat goed of duivels is'', zei het 84-jarige hoofd van de ongeveer 1,2 miljard katholieken in de wereld.

Gedoopt

Hij zei dat mensen te veel bewondering hebben voor technologie en niet genoeg voor God. ''Als God en morele waarden in duisternis blijven gehuld, dan zijn andere zaken zoals technologische vondsten gevaren die ons en de wereld in gevaar brengen.''

Benedictus XVI heeft bij de urenlange paaswake ook acht volwassenen gedoopt uit allerlei delen van de wereld. De paus, die vorige week terugkeerde van een zware reis naar Mexico en Cuba, zag er vermoeid uit.

Vrijdag leidde Benedictus XVI al een massale viering van Goede Vrijdag in dezelfde basiliek. Hij bad daar voor de traditionele waarden van het gezin. Een volgend hoogtepunt van de viering is de mis op zondag. Dan geeft hij vanaf een balkon van de kerk de zegen Urbi et Orbi.

Paus opent viering Pasen