BAMAKO - De vorige maand verdreven parlementsvoorzitter van Mali Dioncounda Traore is teruggekeerd naar zijn land.

De 70-jarige Traore verbleef de afgelopen weken in buurland Burkina Faso. Daar was hij ook toen in Mali op 21 maart de coup plaatsvond. De grondwet schrijft voor dat Traore het ambt van president op zich neemt tot er nieuwe verkiezingen zijn

"Ik vertrek naar Mali met een hart voor hoop", zei Traore voor hij op het vliegtuig stapte. "Mijn land kent enorme problemen, maar ik vertrek naar Mali in de hoop dat het land zich verenigt om deze problemen te overwinnen."

Sancties

De buurlanden van Mali hebben zaterdag eerder op de dag de sancties tegen de junta, die vrijdag aankondigde de macht over te dragen aan een burgerregering, ingetrokken.

De toezegging van Djibrill Bassole, die coupleider kapitein Amadou Haya Sanogo vrijdag flankeerde toen die afkondigde afstand te doen van de macht, is voor veel Malinezen een grote opluchting.

Reserves

Sinds Mali's buren na de staatsgreep van Sanogo de grenzen sloten teerde het land snel in op de brandstofreserves. Veel wijken van de hoofdstad Bamako moesten het al halve dagen zonder elektriciteit stellen. De export naar Mali wordt hervat.

Het lot van de verdreven president Amadou Toumani Touré is nog altijd onduidelijk. Hij dook na de coup onder en van zijn wel en wee is niets bekend. Bassole heeft naar eigen zeggen aangedrongen op Touré's ongehinderde terugkeer.

Sancties Mali ingetrokken