BRUSSEL - De Europese Unie heeft alle Surinamers opgeroepen zich te verzoenen en samen te werken, ongeacht hun politieke banden.

De oproep zaterdagavond volgde op de bekrachtiging van een omstreden wet die amnestie verleent aan de verdachten van de zogenoemde Decembermoorden van 1982 in Suriname.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton neemt er nota van dat het parlement de amnestiewet heeft aangepast, aldus haar woordvoerster in een verklaring.

Zij benadrukt dat het besluit een ''belangrijke impact'' heeft op het lopende proces tegen de verdachten van schendingen van de mensenrechten.

Hand in hand

''Verzoening en rechtvaardigheid gaan hand in hand'', aldus de woordvoerster van Ashton. Zij wijst op het grote belang dat de EU hecht aan onder meer het respecteren van de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht als ''fundamentele principes'' van de democratische samenleving.

De EU had maandag al gesteld dat er voldoende duidelijkheid moet komen over de Decembermoorden om verzoening mogelijk te maken.