LILONGWE - Joyce Banda is zaterdag tijdens een ceremonie in de hoofdstad Lilongwe beëdigd als president van Malawi.

Twee dagen geleden was haar voorganger Bingu wa Mutharika als gevolg van een hartaanval overleden.

Banda (61) was vice-president onder Mutharika. Zij is het eerste vrouwelijke staatshoofd in de zuidelijke regio van Afrika.

Ministers en andere overheidsdienaren waren bij de ceremonie aanwezig. Militairen toonden met hun aanwezigheid publiekelijk hun steun aan de nieuwe president.

Zorgen

De dood van Mutharika leidde bij de internationale gemeenschap tot zorgen over de politieke stabiliteit van Malawi. Onder andere de Verenigde Staten en Europa riepen de regering van Malawi op de grondwet te respecteren en Banda te benoemen als opvolger.

Mutharika wees Banda in 2009 aan als zijn vice-president om haar een jaar later uit zijn regeringspartij DPP te gooien. De reden was onenigheid over de kandidatuur bij de verkiezingen voor het presidentschap in 2014. Mutharika wilde dat zijn broer Peter, minister van buitenlandse zaken, de DPP-kandidaat zou zijn.

Vrouwenrechten

Sindsdien ontpopte Banda, die voor haar politieke loopbaan in Malawi een prominente positie opbouwde als voorvechter van vrouwenrechten, zich als een felle critica van Mutharika. Zij verweet hem met het naar voren schuiven van zijn broer als opvolger een dynastie te willen vestigen in Malawi.

Als leider van haar eigen Partij van het Volk beschuldigde zij Mutharika ervan Malawi naar de economische afgrond te leiden.

Banda beëdigd als president Malawi