BRUSSEL - Het openbaar vervoer in Brussel is zaterdag stilgelegd omdat een ov-medewerker door agressie is overleden.

De directie van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB besloot de metro's, trams en bussen voorlopig niet meer te laten rijden.

Waarschijnlijk is er tot zondagavond geen openbaar vervoer in de Brusselse hoofdstad, mogelijk ook maandag niet.

Veel van de circa miljoen Brusselaars moeten noodgedwongen te voet of met de taxi op weg. Ook toeristen, onder wie Nederlanders, zijn getroffen.

Aanrijding

Het incident vond plaats na een aanrijding tussen een bus en een personenauto zaterdagochtend rond 6 uur. De bestuurder van de auto raakte gewond en trommelde enkele vrienden op.

Intussen was een MIVB-medewerker gearriveerd om de omstandigheden vast te stellen. Hij werd aangevallen door een vriend van de automobilist. De MIVB-medewerker raakte zwaar gewond aan zijn hoofd en bezweek kort daarop in een ziekenhuis, aldus justitie.

De gedode MIVB-medewerker wekte al bijna 30 jaar voor het bedrijf. Hij is vader van vijf kinderen, van wie twee ook voor de MIVB werken. Collega's hielden zaterdag een spontane manifestatie voor het paleis van justitie in Brussel.

Afschuw

De verdachte is zaterdagmiddag aangehouden. Hij was een bekende van justitie.

De Belgische premier Elio Di Rupo reageerde zaterdag ''met afschuw" op de agressie. Hij rekent erop dat politie en justitie er alles aan doen om de verdachte zeer streng te straffen, aldus een persbericht.

''Geweld heeft geen plaats in onze samenleving", verklaarde hij. ''Iedereen moet in een veilige omgeving kunnen leven en zijn werk kunnen doen." Uit solidariteit legden ook de chauffeurs van de Waalse vervoersmaatschappij TEC zaterdagmiddag het werk een uur neer.

OV-medewerker dood door agressie