NEW YORK - De voortvluchtige rebellenleider Joseph Kony wordt 'zonder twijfel' nog dit jaar opgepakt.

Daarvan is aanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) overtuigd.

De wereldwijde aandacht voor Kony's wandaden heeft de jacht op de oorlogsmisdadiger een nieuwe impuls gegeven, zei Moreno-Ocampo in een interview met persbureau AP.

Vorige maand wist de Amerikaanse organisatie Invisible Children de misdaden van de bijna vergeten Kony weer voor het voetlicht te brengen. De online documentaire Kony 2012 werd een regelrechte internethype en is inmiddels meer dan honderd miljoen keer bekeken. Die belangstelling wijst er volgens Moreno-Ocampo op dat 'de wereld van heden begrijpt dat er recht moet worden gedaan'.

Aanpak

Nu de opzet van Invisible Children om Kony zo 'beroemd' te maken dat de druk om hem op te pakken groeit lijkt te zijn geslaagd, pleit de aanklager van het ICC voor een zelfde aanpak voor andere verdachten.

Een mediacampagne zou ook de gerechte straf voor de Sudanese president Omar al-Bashir en een aantal van zijn trawanten en de Congolese rebellenleider-in-ruste Bosco Ntaganda dichterbij kunnen brengen, denkt Moreno-Ocampo.

Oorlogsmisdaden

Het Internationaal Strafhof heeft de aanhouding van Kony bevolen omdat het hem van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid verdenkt. De commandant van het Verzetsleger van de Heer (LRA) lijfde tal van kinderen met geweld in bij zijn rebellen en ontvoerde vrouwen en meisjes om als seksslavinnen voor zijn manschappen te dienen.

Het LRA is volgens de Afrikaanse Unie verantwoordelijk voor de dood van 2600 burgers in de afgelopen drie jaar.