BEIROET - De Syrische regering lijkt enkele legereenheden uit steden en dorpen te hebben teruggetrokken, maar heeft elders gelegerde troepen ongemoeid gelaten of slechts verplaatst.

De Amerikaanse ambassadeur Robert Ford liet vrijdagavond weten dat te hebben opgemaakt uit satellietbeelden.

Het geweld duurt bovendien voort. Syrische troepen hebben zaterdag weer aanvallen gedaan op plaatsen waar de oppositie actief is.

Tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad meldden dat er tientallen doden zijn gevallen door toedoen van regeringsgetrouwe eenheden.

Burgers

Meer dan 30 mensen zijn gedood, de meesten burgers die om het leven kwamen toen de strijdkrachten zaterdag de plaats Latamna in de centrale provincie Hama beschoten en bestormden.

In Homs, een opstandige stad 135 kilometer ten noorden van Damascus, bestookten militairen de wijk Deir Baalba waar ''een massaslachting'' zou zijn aangericht. Strijders tegen het regime hebben melding gemaakt van gevechten ten noorden van Aleppo.

Vredesplan

Het regime heeft toegezegd mee te werken aan een internationaal vredesplan dat onder meer een staakt-het-vuren vanaf 10 april voorschrijft.

Maar de Amerikaanse ambassadeur voegde de beelden bij zijn verklaring op de Facebookpagina van de ambassade. ''Dit is niet de vermindering van de operaties van Syrische ordetroepen die eenstemmig worden beschouwd als de eerste stap naar het welslagen van het plan-Annan'', stelt de verklaring van Ford.

Vraagtekens

De Syrische oppositie en een aantal westerse regeringen hebben vraagtekens geplaatst bij de oprechtheid van de belofte van Damascus het vredesplan van Kofi Annan, de gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, uit te voeren.

Het Syrische leger beweert echter al voor de door Annan voorgeschreven deadline van volgende week aan de aftocht uit roerige streken te zijn begonnen.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier

'Leger Syrië niet weg'