AMSTERDAM - De voorzitter van de Malinese Nationale Assemblee moet het nieuwe staatshoofd van Mali worden.

Dat heeft de leider van de groep militairen die vorige maand de macht greep, kapitein Amadou Haya Sanogo, vrijdag gezegd in een persconferentie.

Volgens Sanogo is het proces inmiddels in gang gezet.

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, Ecowas, heeft eerder deze week strenge sancties aan Mali opgelegd om Sanogo zo te dwingen de macht af te staan. De rekeningen van de centrale bank van Mali zijn bevroren en de buurlanden hebben de grenzen met Mali gesloten. Daardoor is ook de invoer van brandstof stil komen te liggen.

Toeareg

In het noorden van Mali riepen Toeareg-rebellen vrijdag de onafhankelijke staat Azawad uit. Buurlanden van Mali keurden de onafhankelijkheidsverklaring in scherpe bewoordingen af en ook Frankrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk hebben al verklaard de onafhankelijkheid niet te erkennen.

De situatie in Mali is inmiddels zo chaotisch geworden dat het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag Nederlanders in Mali dringend heeft opgeroepen het land te verlaten. Ook partners en kinderen van de ambassadestaf in de hoofdstad Bamako vertrekken. Alle reizen naar het land worden sinds de staatsgreep al ontraden.

De staatsgreep maakte een abrupt einde aan meer dan twee decennia van democratisch bestuur in Mali.