ISLAMABAD -Een lawine verwoestte zaterdag een Pakistaanse legerbasis bij de grens met India in de Himalaya.

Volgens het leger zijn circa 124 militairen en 11 burgers bedolven door een circa 25 meter dikke sneeuwlaag. Zelfs na 17 uur zoeken was er geen teken van leven.

De ramp voltrok zich op een van de onherbergzaamste gebieden ter wereld; op een hoogte van 4500 meter bij het Siachengletsjer in Kashmir. In het gebied zijn erg veel militairen, omdat het grensgebied wordt betwist door Pakistan en India.

De soldaten werden vermoedelijk 's ochtends in hun slaap overvallen door de sneeuwlawine. Reddingswerkers zochten vele uren met speurhonden en helikopters naar overlevenden.

''De legerbasis bevindt zich al zo'n 20 jaar op dezelfde plaats. Zoiets is nooit eerder gebeurd'', zei een legerwoordvoerder.

Eerste oorlog

De gletsjer ligt op een hoogte van zo'n 6300 meter bij de demarcatielijn waarmee India en Pakistan begin 1947 hun eerste oorlog over Kashmir staakten. Het conflict is nog steeds niet opgelost. Beide landen claimen heel Kashmir en hebben veel troepen in de bergen gelegerd.

De streek van Siachen wordt ook wel het hoogste slagveld ter wereld genoemd. Volgens militaire experts hebben de kou en lawines er echter meer levens gekost dan vuurgevechten.

Lawines en aardverschuivingen komen geregeld voor in het gebied. In februari vonden zeker 16 Indiase militairen de dood toen twee lawines over legerkampen raasden.