CAÏRO - Omar Suleiman, oud-vicepresident onder het regime van voormalig president Hosni Mubarak, doet toch mee aan de Egyptische presidentsverkiezingen.

Hij zei volgens het Egyptische persbureau MENA vrijdag in een verklaring teruggekomen te zijn op zijn besluit om niet deel te nemen, nadat aanhangers zijn deelname bepleitten.

Nu Suleiman toch mee wil doen, moet hij de steun en handtekeningen zien te krijgen van dertigduizend mensen. Alleen dan mag hij zich officieel kandidaat noemen.

Mubarak benoemde Suleiman tot vicepresident tijdens de opstand vorig jaar. Hij was daarvoor chef van de Egyptische inlichtingendienst en een belangrijk bondgenoot van Mubarak.

Sommigen wantrouwen Suleiman als symbool van het oude regime, maar hij geniet enige steun onder liberalen en gematigden die vrezen dat islamitische extremisten in Egypte naar de macht grijpen.

Protestmars

Vrijdag kwamen duizenden mensen in Caïro bijeen om hun steun te betuigen aan een aartsconservatieve presidentskandidaat die mogelijk van de presidentsverkiezingen wordt uitgesloten omdat zijn moeder een Amerikaanse burger was.

De aanhangers van Hazem Abu Ismail hielden een protestmars naar het Tahrir-plein uit woede over de beslissing van de Egyptische kiescommissie.

Abu Ismail is van mening dat er een 'complot' tegen hem is gesmeed. Zijn campagnechef Gamal Saber zei dat de militaire machthebbers in Egypte proberen de kandidaat in diskrediet te brengen.

Opluchting

Als Abu Ismail inderdaad wordt uitgesloten van deelname aan de verkiezingen is dat tot grote opluchting van Khairat el-Shater, de kandidaat van de Moslimbroederschap. Abu Ismail is El-Shaters belangrijkste rivaal.

El-Shater zou het ultraconservatieve deel van de Egyptische bevolking al een handreiking hebben gedaan door geestelijken een belangrijke rol in het vooruitzicht te stellen bij de totstandbrenging van wetgeving in de hoop zo stemmen bij zijn concurrent weg te kapen.

Lees alles over de situatie in Egypte

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten