BEIROET - Syrische regeringstroepen hebben vrijdag opnieuw de aanval ingezet in drie voorsteden van de hoofdstad Damascus.

Dat hebben Syrische activisten gezegd.

Het regime lijkt te proberen zoveel mogelijk opstandelingen te verslaan voordat volgende week een door Kofi Annan voorgesteld staakt-het-vuren ingaat.

De regeringstroepen voerden invallen uit in de voorsteden Saqba en Douma. Ze raakten 's nachts slaags met naar de oppositie overgelopen militairen in Saqba en het nabijgelegen Arbeen, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Er zouden drie regeringssoldaten bij de gevechten omgekomen zijn.

Volgens activisten gaat het om een van de gewelddadigste operaties nabij de hoofdstad sinds het begin van de opstand, vorig jaar maart.

Homs

Ook in andere delen van Syrië was het vrijdag onrustig. Rastan, ten noorden van Homs, werd bestookt met zware machinegeweren en mortieren, aldus het Observatorium.

Toen grondtroepen vervolgens probeerden de stad binnen te trekken raakten ze in gevechten verwikkeld met strijders van de oppositie. Rastan werd eind januari ingenomen door het gewapende verzet tegen president Bashar Assad en wordt sindsdien belegerd door het regime.

Drie buurten in Homs, de stad die wekenlang werd bestookt door het Syrische leger, werden vrijdag ook onder vuur genomen, zei het Observatorium.

Alles over de situatie in het Midden-Oosten