LILONGWE - President Bingu wa Mutharika van Malawi is vrijdag na een hartaanval overleden. Dat melden althans medici en bronnen binnen de regering vrijdag.

De berichten worden door enkele ingewijden tegengesproken. Zij melden dat de 78-jarige Mutharika met hartklachten in een ziekenhuis in Zuid-Afrika ligt.

De regering van Malawi heeft nog niet officieel een mededeling naar buiten gebracht, maar staatsmedia kondigden die aan voor het middaguur.

Mutharika werd ooit geprezen voor de manier waarop hij Malawi, een van de armste landen ter wereld, bestuurde. De afgelopen jaren werd hij er echter van beschuldigd democratische rechten met voeten te hebben getreden.

Vicepresident

De vicepresident van Malawi Joyce Banda hekelde vrijdag de stilte van de regering over de dood van president Bingu wa Mutharika.

Het volk heeft volgens haar het recht om te weten hoe het met de president is. Banda benadrukte dat zij als vicepresident de opvolger van Mutharika is. Ze ontving pers bij haar thuis in de hoofdstad Lilongwe.

Het is echter nog onduidelijk wie de president opvolgt, mochten de berichten over zijn overlijden kloppen. Volgens de wet moet Banda hem vervangen. In de praktijk nam zijn broer, die ook minister van Buitenlandse Zaken is, vaak de honneurs voor hem waar.

Broer

Wa Mutharika regeerde het land sinds 2004. Zijn Democratische Progressieve Partij kreeg bij zijn herverkiezing in 2009 ruim twee keer zo veel stemmen als rivaal John Tembo. Die beschuldigde hem van verkiezingsfraude.

De president werkte eerder onder meer als econoom bij de Wereldbank. Ook was hij tot zijn dood voorzitter van de Afrikaanse Unie.