JERUZALEM - Honderden gelovigen zijn vrijdagochtend naar de Grafkerk in Jeruzalem gekomen om op Goede Vrijdag het lijden en de dood van Jezus Christus te herdenken.

De patriarch van Jeruzalem, Fouad Twal, bad met honderden mensen in de kerk, voordat de deuren weer werden gesloten. De kerk staat op de plek, waar volgens de overlevering de stichter van het christendom zou zijn gestorven en begraven.

Duizenden mensen nemen naar verwachting in de middag deel aan de traditionele processie langs de Via Dolorosa, de weg die Christus met het kruis zou hebben afgelegd.

Pesach

Het Israëlische leger heeft de Westoever afgesloten in verband met de viering van Pesach, het joodse paasfeest, dat vrijdagavond begint.

De maatregel houdt in dat de Palestijnen tot zondagochtend de toegang tot Israël wordt ontzegd. De enige uitzondering geldt Palestijnen die een medische behandeling nodig hebben.

Israël sluit de Westoever altijd af tijdens joodse feestdagen, omdat dan grote groepen mensen in de synagoges, maar ook op andere publieke plaatsen samen zijn en een makkelijker doelwit voor aanslagen vormen.

Tien jaar geleden vonden in een hotel in de badplaats Netanya tien mensen de dood bij een aanslag. Zij zaten op dat moment aan een gezamenlijke Pesach-maaltijd.

Viering Goede Vrijdag wereldwijd