PARAMARIBO - De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin wil inzicht krijgen in de Nederlandse dossiers over de jaren '80.

Hij zal hiertoe binnenkort een verzoek indienen bij zijn collega Uri Rosenthal.

In de amnestiewet die het Surinaamse parlement woensdag heeft aangenomen, is toegevoegd dat de regering een waarheids- en verzoeningscommissie moet instellen om de werkelijke gebeurtenissen rond de Decembermoorden in 1982 boven water te krijgen.

Volgens Lackin zijn de Nederlandse dossiers een belangrijke bron voor die waarheidsvinding.

Betrokkenheid

Er zijn theorieën in omloop over Nederlandse (militaire) betrokkenheid bij de staatsgreep in 1980. Volgens Lackin is het 'opvallend' dat het huidige Nederlandse kabinet onlangs heeft besloten om het dossier voor 60 jaar te 'bevriezen'.

Lackin verwacht niet dat Suriname internationale consequenties zal ondervinden door de amnestiewet. Dat Nederland zijn ambassadeur heeft teruggeroepen, is volgens hem een normaal diplomatiek gebruik en geen 'zwaar ding'.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vrijdag weten het verzoek van Lackin af te zullen wachten.

Bouterse

President Desi Bouterse van Suriname heeft verheugd gereageerd op de aanname van de omstreden amnestiewet in het Surinaamse parlement. Dat zei hij donderdag (plaatselijke tijd). Daardoor kan hij niet meer veroordeeld worden voor de decembermoorden in 1982.

Volgens Bouterse, die de afgelopen dagen op bezoek was in Guyana, is de wet ''een nieuw begin" voor het land. ''Het is bedoeld om de hele natie te genezen."

Bouterse is de belangrijkste van 25 verdachten van de moorden waarvoor amnestie wordt verleend.