AMSTERDAM/NEW YORK - Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft donderdag gezegd dat de crisis in Syrië zich verdiept en dagelijks meer levens eist.

Hij deed een beroep op de Syrische president Bashar Assad om 'visie en leiderschap' te tonen en de belofte om zware wapens en troepen voor 10 april uit steden en dorpen terug te trekken na te komen.

Hij maande de oppositie ook met geweld te stoppen zodra de regering hieraan heeft voldaan.

"Steden, plaatsen en dorpen zijn veranderd in oorlogszones. De bronnen van geweld nemen hand over hand toe", zei Ban tegen de Algemene Vergadering van de VN. "De mensenrechten van het Syrische volk worden nog steeds geschonden, de humanitaire nood groeit dramatisch."

Terugtrekken

De Syrische regering meldde haar troepen gedeeltelijk te hebben teruggetrokken uit Idlib, Zabadani en Daraa. Activisten meldden echter een zware aanval op Douma, een voorstad van Damascus. Uit de aanval blijkt volgens de activisten duidelijk dat het regime het geweld voor de deadline van 10 april nog wil opvoeren.

Kofi Annan, de Syrië-gezant van de VN en Arabische Liga, liet in een verklaring via een videoverbinding vanuit het VN-kantoor in Genève weten dat gedeeltelijke terugtrekkingen van het Syrische leger niet voldoende zijn en dat 'dringend verdergaande actie geboden is'.

Alle zes punten van zijn vredesplan dat de Syrische regering op 25 maart heeft aanvaard zijn belangrijk, zei Annan, 'maar één is het urgentst: de noodzaak van een beëindiging van het geweld'.

"Het is duidelijk dat het geweld nog steeds voortduurt. Dagelijks worden nog verontrustende aantallen slachtoffers en andere misstanden gemeld. Militaire operaties in civiele bevolkingscentra zijn niet gestopt", zei Annan.

Oppositie

Annan benadrukte dat in Syrië ook snel een politiek proces op gang moet komen om de vrede te herstellen en 'aan de aspiraties van het Syrische volk tegemoet te komen'.

Hij zei dat alle oppositiepartijen waar zijn team mee gesproken heeft 'vastbesloten zijn op te roepen tot een beëindiging van het geweld, zodra de Syrische regering haar verplichtingen aangaande de inzet van zware wapens en de terugtrekking van troepen aantoonbaar is nagekomen'.

Oproep

Eerder donderdag deed de Veiligheidsraad van de VN een oproep aan Syrië om 'dringend en zichtbaar' de belofte na te komen om de inzet van troepen en wapens te staken. De Veiligheidsraad zei dat 'verdere stappen' mogelijk zijn als Syrië niet doet waar het zich toe verplicht heeft.

Volgens diplomaten was de tekst van de verklaring op aandringen van Rusland en China afgezwakt van een 'eis' tot een 'oproep', terwijl 'verifieerbaar' werd veranderd in 'zichtbaar'.

Lees de laatste Twitterberichten over dit onderwerp op NUlive

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier