NAIROBI - Internationale donoren willen niet dat de Hoorn van Afrika, net als vorig jaar, opnieuw wordt getroffen door hongersnood.

De donorlanden hebben daarom ruim drie miljard euro toegezegd voor programma's die de inwoners van het gebied moeten wapenen tegen de droogte.

Dat werd donderdag bekendgemaakt door Raj Shah, hoofd van de Amerikaanse hulporganisatie USAID.

Vorig jaar kwamen volgens schattingen van de Britse regering tussen de vijftig- en honderdduizend mensen om het leven als gevolg van de hongersnood in Somalië en de droogte in Kenia, Ethiopië, Uganda en Djibouti.

Op zeker moment hadden meer dan twaalf miljoen mensen voedselhulp nodig. In Somalië waren de grootste problemen: de radicaalislamitische beweging Al-Shabab weigerde hulpverleners toe te laten.

Klimaatsverandering

Volgens Shah is het goedkoper om programma's te ontwikkelen die de bevolking in de Hoorn van Afrika in staat stellen de droogte te weerstaan, dan om voedselhulp te leveren. "Vandaag de dag leven we in een wereld waar we weten dat droogtes in de Hoorn van Afrika steeds vaker voorkomen vanwege klimaatsverandering."

"We moeten dus simpelweg een les trekken uit het verleden en investeringen doen die efficiënter zijn en de middelen van de internationale donoren uiteindelijk sparen, omdat de humanitaire behoeftes minder zullen worden", aldus Shah.

Water

Een van de maatregelen is gebieden die onder de droogte lijden toegang tot water te geven. Ook moeten kinderen worden beschermd tegen ondervoeding en moet een dialoog tussen de verschillende gemeenschappen op gang worden gebracht, zodat ze elkaar kunnen helpen als er sprake is van schaarste.

In totaal draagt de Europese Unie 235 miljoen euro bij. De Wereldbank heeft 1,4 miljard euro toegezegd.