NEW DELHI - Een maoïst die zich vorig jaar in de Zuid-Indiase deelstaat Andhra Pradesh zelf bij de politie meldde, heeft nu de premie die op zijn eigen hoofd stond gekregen. 

De moeder van Dunna Kesava Rao (41), die zelf nog in de gevangenis zit, nam namens hem ruim 15.000 euro in ontvangst.

Rao, die onder meer leiding gaf aan een groep van veertig militanten die in 2008 een religieus leider doodschoten, gaf zichzelf in mei 2011 aan bij de politie. In februari van dit jaar kondigde de overheid van Andhra Pradesh een nieuw beleid aan, waarin elke maoïst die zich overgeeft een geldbedrag krijgt.

Voor de leiders van de ondergrondse beweging geldt dat dit bedrag gelijk is aan de premie op hun hoofd, waarvan de hoogste bijna 40.000 euro is.

Tip

De buurstaten Odisha en Chhattisgarh hebben recentelijk een soortgelijk beleid ingevoerd. Deze deelstaten loofden respectievelijk 30.000 en 10.000 euro uit voor de tip die leidt tot arrestatie van de hoogste maoïstische leiders, of voor hooggeplaatste maoïsten die zichzelf aangeven. Het geld moet als stimulans werken voor rebellen die bereid zijn hun wapens neer te leggen. Rao is de eerste die, met terugwerkende kracht, van de regel heeft geprofiteerd.

In 2011 kwamen ruim 600 mensen om het leven in de strijd tussen de maoïsten en de staat in voornamelijk India’s oostelijke deelstaten. Vorige maand ontvoerden maoïsten in Odisha voor het eerst twee toeristen. Een van de twee mannen, die uit Italië komen, is inmiddels vrijgelaten.