GENEVE/DAMASCUS - In de Syrische hoofdstad Damascus is donderdag een team aangekomen van topdiplomaat Kofi Annan om te praten over zijn vredesplan.

De medewerkers, onder leiding van de Noorse generaal Robert Mood, willen precies weten waar en hoe internationale waarnemers kunnen toezien op een staak-het-vuren dat vanaf 10 april moet gelden.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties riep Syrië donderdag op zich te houden aan de deadline van 10 april, voor het staakt-het-vuren en het terugtrekken van troepen in bevolkte gebieden.

Annan, speciaal gezant van de VN, zei maandag tegen de raad dat Syrië de deadline had geaccepteerd en vroeg de raad de uiterste datum te steunen.

Iran

Annan is gezant van de VN en de Arabische Liga en voormalig secretaris-generaal van de VN. Voor het toezicht moeten nog wel waarnemers worden gevonden. Annan spreekt op 11 april in Teheran met Iraanse leiders over het bloedvergieten in Syrië.

Iran is een cruciale bondgenoot voor de Syrische president Bashar al-Assad. Zijn regime beweerde donderdag dat een begin is gemaakt met ''het terugtrekken van militairen uit bepaalde gebieden''.

Rode Kruis

Het Rode Kruis mag meer doen in het land, zo is afgesproken met het regime. Bovendien beloofde Syrië vijandelijkheden te staken als gewonden worden geëvacueerd, aldus het hoofd van het Rode Kruis Jakob Kellenberger. De overeenkomst betekent onder meer dat de hulporganisatie voor het eerst sinds september weer gevangenen bezoekt in het land. 

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten