BAMAKO - De Toearegrebellen en radicale moslimstrijders die gezamenlijk optrokken tegen de Malinese regeringstroepen, bevechten nu elkaar.

Gezamenlijk verdreven ze de afgelopen weken de regeringstroepen uit Kidal, Gao en Timboektoe in het noorden van Mali. Volgens inwoners en veiligheidsbronnen hebben de islamitische strijders de Toearegs nu echter verdreven uit Timboektoe. De Toearegvlag zou zijn vervangen door de zwarte vlag van de jihad.

De moslimstrijders zouden inmiddels de islamitische wet, de sharia, hebben ingesteld in het het noorden van Mali. De extremisten willen onder meer dat vrouwen hun hoofd bedekken en dat de handen van dieven worden afgehakt.

Eigen staat

De Toearegrebellen maakten donderdag bekend dat ze de wapens hadden neergelegd. Ze zeiden dat ze dankzij de militaire veroveringen van de afgelopen tijd een eigen staat konden stichten in het noorden van Mali. Daarom was er geen reden meer om te vechten. De Toearegs willen een eigen staat in het uitgestrekte woestijngebied Azawad, dat groter is dan Frankrijk.

Vorige maand grepen militairen de macht in Mali. Zij zetten de democratisch gekozen president Amadou Toumani Touré af. Dat deden ze uit onvrede over de gevechten van de Toearegs in het noorden van Mali. De militairen vonden dat de president ze te slecht bewapende om de rebellen te kunnen bevechten. De nomadische Toearegs hadden een flink gebied veroverd op de regeringstroepen.

Hulp

De militaire coupplegers hebben gevraagd om militaire hulp van het Westen. Dat lijkt daar vooralsnog niks voor te voelen. Wel heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de strijdende partijen deze week opgeroepen om tot een vreedzame oplossing van het conflict te komen.

Legerleiders van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) zijn donderdag in Abidjan (Ivoorkust) bijeengekomen. Ze overwegen troepen naar Mali te sturen. Ook functionarissen uit de VS en Frankrijk zijn erbij.