BAMAKO - De Toearegrebellen in Mali hebben donderdag de wapens neergelegd. 

Ze hebben onlangs de regeringstroepen verdreven uit de regio's Kidal, Gao en de stad Timboektoe in het noorden van het land.

Daar willen ze nu een nieuwe staat vormen, waarmee ze hun doelen hebben bereikt. Dat meldden de rebellen op hun website.

De belangrijkste beweging van de Toearegs, de MNLA, streeft naar een eigen staat in het uitgestrekte woestijngebied Azawad, dat groter is dan Frankrijk. De Toearegrebellen hadden tijdens hun snelle opmars van de afgelopen weken steun van radicale moslimstrijders.

Sharia

De strijders van Ansar Dine (in het Arabisch Verdedigers van het Geloof) hebben gezegd dat ze de sharia in heel Mali willen invoeren.

Militairen grepen vorige maand de macht in Mali. Ze gingen hiertoe naar eigen zeggen over uit onvrede over de gevechten van de Toearegrebellen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zei woensdag de gewelddadige machtsovername van de democratisch gekozen regering krachtig te veroordelen. De raad drong er bij alle partijen op aan te komen tot een vreedzame oplossing van het conflict.