AMSTERDAM - De VVD en CDA blijven bij hun standpunt dat de verdachten van de decembermoorden niet welkom zijn in Nederland.

"Nederland blijft gesloten voor de verdachten van de decembermoorden”, zegt VVD-kamerlid Han ten Broeke.

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept de Nederlandse ambassadeur terug voor overleg uit in verband met de amnestiewet die woensdagavond is aangenomen.

De omstreden wet moet de bestraffing van de betrokkenen bij de decembermoorden in 1982 voorkomen. Hoofdverdachte van die moorden is huidig president Desi Bouterse.

Terecht

Ten Broeke zegt dat het besluit van minister Rosenthal om de ambassadeur terug te halen laat zien dat hij het hoog opneemt. “Ik ben blij dat hij heeft aangekondigd in overleg met Europese collega's verder te kijken wat er nu moet gebeuren.”

Henk Jan Ormel, Tweede Kamerlid CDA vindt het besluit van Rosenthal ook ‘terecht’. "Bouterse moet opgepakt worden zodra hij een stap buiten Suriname zet.''

Louis Bontes, Tweede Kamerlid PVV stelt in een reactie een reisverbod te willen voor de verdachten van de decembermoorden, maar ook voor de 28 parlementsleden die voor de amnestiewet hebben gestemd. ''Zij hebben een gigantische berg boter op hun hoofd en lak aan de open wonden bij slachtoffers en nabestaanden.''

Klap

Harry van Bommel, Tweede Kamerlid SP zegt het "zeer teleurstellend" te vinden dat de wet aangenomen is.

"Het is een klap in het gezicht van de nabestaanden. Ik hoop van harte dat men de moed heeft het proces naar de decembermoorden af te maken. Een veroordeling van Bouterse en anderen zou passen bij het rechtsgevoel van mensen", aldus van Bommel.

Volgende de SP-er zou een veroordeling niet meteen tot een vrijheidsstraf hoeven leiden.

Zwarte dag

Vicevoorzitter Henk Lalji van de Verenigde Hindoestaanse Partij in Nederland noemt het "een zwarte dag voor de nabestaanden en het rechtsgevoel van mensen in Suriname en in het buitenland".

"Het is een unicum in de geschiedenis dat een president probeert zijn straf te ontlopen door zo'n wet. Door één administratieve maatregel van het parlement is de nabestaanden, na 30 jaar wachten op een eerlijk proces, de hoop ontnomen dat ze ooit nog eens de waarheid zullen horen.''

Frans Timmermans van de PvdA vindt het besluit van de minister een goede eerste stap. "Rosenthal zegt er bij: 'De verdachten komen Nederland in ieder geval niet in.' Ik mag toch hopen dat verdachten die hier gewoon in de bak horen er wel in mogen om hun straf uit te zitten?", zegt het Kamerlid.

"Bouterse is veroordeeld voor drugscriminaliteit. Hij moet zijn straf nog uitzitten. Dat betekent in Nederland, waar normaal gesproken twee derde wordt uitgezeten, dat hij 7 jaar moet brommen.''

'Diep geschokt'

Nabestaanden van de Decembermoorden zeggen dat ze nooit zullen berusten in de amnestiewet. ''Vandaag zijn de 15 slachtoffers opnieuw vermoord", zegt Romeo Hoost van het Comité Slachtoffers Suriname. Hij is diep geschokt en verontwaardigd. Hoost is blij dat het kabinet de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo terugroept.

Directeur Cor Bon van het Mozeshuis, die met het Comité de jaarlijkse herdenking organiseert, spreekt van een grove schending van de rechtsgang. Hij noemt het stuitend en beledigend dat er mensen zijn die opperen dat dit hoofdstuk nu eens moet worden afgesloten.