AMSTERDAM - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept de Nederlandse ambassadeur terug voor overleg uit Suriname in verband met de amnestiewet die woensdagavond in het land is aangenomen.

De omstreden amnestiewet moet de bestraffing van de betrokkenen bij de decembermoorden van 1982 voorkomen.

Rosenthal vindt het ''diep teleurstellend'' dat het parlement de wet heeft aangenomen. Nederland kijkt met de Europese Unie en andere gelijkgezinde landen welke gevolgen dit moet hebben, aldus de minister.

Zijn eerste gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de slachtoffers ''voor wie dit een zware slag moet zijn''.

Internationale verplichtingen

De amnestiewet staat volgens Rosenthal haaks op de internationale verplichtingen van Suriname om mensenrechten te onderzoeken en daders te vervolgen. Hij wijst erop dat de internationale gemeenschap tegenover Suriname grote zorgen heeft uitgesproken over de ontwerp-amnestiewet.

Het proces tegen de verdachten van de decembermoorden moet doorgaan, stelt Rosenthal donderdag.

Bouterse

Onder leiding van huidig president Desi Bouterse vermoordden de militaire machthebbers destijds uit politieke motieven 15 vooraanstaande Surinamers. Wat er de komende tijd ook gebeurt, de verdachten ''komen Nederland in elk geval niet in'', aldus Rosenthal.

De Nederlandse ambassadeur in Suriname, Aart Jacobi, had direct na de stemming in het parlement al gezegd dat hij het betreurt dat de wet is aangenomen. Het tijdelijk terughalen van een ambassadeur voor overleg geldt als een zware diplomatieke maatregel.

Emoties

Na drie dagen vergaderen werd de wet aangenomen met 28 stemmen voor en 12 tegen. In de aanloop naar de stemming liepen de emoties soms hoog op.

Op verzoek van de oppositie werd er hoofdelijk gestemd. Onder anderen oud-president Venetiaan had hierom gevraagd, zodat volkomen duidelijk zou zijn welke parlementariërs voor en tegen de wet hebben gestemd.

Bouterse

Het is nog onduidelijk wat er nu gaat gebeuren met het al lopende proces tegen Desi Bouterse. De huidige president is de belangrijkste verdachte van de moorden op vijftien tegenstanders van het militaire regime.

Lees reacties op dit nieuws via Twitter op NUlive