PARAMARIBO - Het Surinaamse parlement heeft woensdagavond de omstreden amnestiewet aangenomen die bestraffing van de decembermoorden van 1982 moet voorkomen.

Na drie dagen vergaderen werd de wet aangenomen met 28 stemmen voor en 12 tegen. In de aanloop naar de stemming liepen de emoties soms hoog op.

Op verzoek van de oppositie werd er hoofdelijk gestemd. Onder anderen oud-president Venetiaan had hierom gevraagd, zodat volkomen duidelijk zou zijn welke parlementariërs voor en tegen de wet hebben gestemd.

De amnestiewet zorgt ervoor dat de betrokkenen bij de decembermoorden van 1982 niet worden gestraft.

Bouterse

Het is echter nog onduidelijk wat er nu gaat gebeuren met het al lopende proces tegen Desi Bouterse. De huidige president is de belangrijkste verdachte van de moorden op vijftien tegenstanders van het militaire regime.

Zijn advocaat liet eerder weten geen beroep te willen doen op de amnestiewet. Zijn inzet is vrijspraak.

Afkeurend

De Nederlandse regering heeft bij monde van ambassadeur Aart Jacobi direct afkeurend gereageerd op de wet.

Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier (CDA), zelf geboren in Suriname, wil dat er een internationaal reisverbod wordt ingesteld tegen de verdachten als zij niet worden berecht. ''De oproep aan onze minister is duidelijk: verleen ze geen toegang.''

Verontschuldigen

De Surinaamse politica Ruth Wijdenbosch van oppositiepartij Nieuw Front verontschuldigde zich woensdagavond tegenover alle slachtoffers en nabestaanden van de decembermoorden voor het aannemen van de wet.

Diverse tegenstanders riepen het Surinaamse volk op om volgende week dinsdag uit protest mee te lopen in een stille tocht.

Wijzigingsvoorstel

Vlak voor de stemming dienden de initiatiefnemers van de wet nog een wijzigingsvoorstel in, waardoor duidelijk werd dat het zogeheten Moiwana-vonnis niet onder de amnestiewet valt. Coalitiepartner Ronnie Brunswijk had dit als voorwaarde gesteld om voor de wet te stemmen.

Het bewuste vonnis van het Inter-Amerikaans Hof van de Rechten van de Mens draagt Suriname op de daders te berechten van de moord op ongeveer 50 mensen in het dorp Moiwana in 1986 tijdens de binnenlandse oorlog.

Lees reacties op dit nieuws via Twitter op NUlive