DAKAR - De Senegalese zanger Youssou N'Dour is in zijn vaderland benoemd tot minister van Cultuur en Toerisme. De regering onder de nieuwe president Macky Sall maakte zijn benoeming woensdagavond bekend.

De zanger, in Nederland onder meer bekend van zijn hit 7 Seconds, ontpopte zich als grote criticaster van de vorige president Abdoulaye Wade.

Die had zich in weerwil van de grondwet verkiesbaar gesteld voor een derde termijn, maar legde het af tegen zijn partijgenoot Sall. De nieuwe president werd maandag ingezworen.

Eigenlijk wilde Youssou N'Dour zelf president worden, maar het Hooggerechtshof van het West-Afrikaanse land verklaarde zijn kandidatuur ongeldig.

Geverifieerd

Volgens het hof konden niet alle handtekeningen die bij had verzameld om mee te kunnen doen worden geverifieerd. Daarop schaarde de populaire zanger zich achter Sall.

Na de afwijzing van N'Dour door het hof braken rellen uit in de hoofdstad Dakar. Aanhangers van de zanger staken autobanden in brand en gooiden stenen naar de politie, die terugsloeg met gummiknuppels.