NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties roept op tot een onmiddellijk einde aan de vijandelijkheden in het noorden van Mali. 

De 15 leden van de VN-Veiligheidsraad zeggen in een woensdagavond uitgegeven verklaring de gewelddadige machtsovername van de democratisch gekozen regering krachtig te veroordelen.

Zij dringen er bij alle partijen op aan te komen tot een vreedzame oplossing van het conflict.

De leden spreken in de verklaring ook hun zorgen uit over de aanwezigheid van al Qaeda in het noorden van Mali.

Toeareg

Militairen grepen vorige maand de macht in Mali. Ze gingen hiertoe naar eigen zeggen over uit onvrede over de aanpak van de Toeareg-rebellen die gesteund door radicale islamieten inmiddels een groot deel van het noorden van Mali in handen hebben.

Coupleider Amadou Sanago riep de politieke partijen op donderdag bijeen te komen voor een nationale bijeenkomst over de toekomst van het land. De politieke partijen en burgerorganisaties lieten woensdag weten daar niet aan mee te willen doen omdat de bijeenkomst niet zal leiden tot herstel van de democratie.

Sanago verklaarde daarna de nationale vergadering na overleg met diverse partijen uit te stellen. De junta laat ''de nationale en internationale gemeenschap weten dat de Nationale Conventie die aanvankelijk zou worden gehouden op donderdag is uitgesteld", aldus de verklaring. Een nieuwe datum zal worden aangekondigd op een later tijdstip.