WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben woensdag aanklachten ingediend tegen het zelfverklaarde brein achter de aanslagen van 9/11.

Het land richt zijn pijlen op Khaled Sheikh Mohammed, en vier vermeende samenzweerders. De officiële aanklachten zijn de opmaat voor een langverwacht militair proces tegen de verdachten.

De aanklacht houdt in dat de vijf verdachten verantwoordelijk zijn voor ''de planning en uitvoering van de aanslagen op 11 september 2001, in New York, Washington, Shanksville en Pennsylvania, wat resulteerde in de moord op 2976 mensen'', aldus het ministerie van Defensie in een verklaring.

Guantanamo Bay

De vijf worden beschuldigd van terrorisme, kaping van vliegtuigen, samenzwering, moord en oorlogsmisdaden. Zij zullen terechtstaan voor een militair tribunaal voor oorlogsmisdaden op de Amerikaanse marinebasis in Guantanamo Bay op Cuba.

Het zal nog maanden duren voordat het proces begint. Als zij schuldig worden bevonden, kunnen ze worden veroordeeld tot de doodstraf, aldus het Pentagon.

De beslissing om de zaak te verwijzen naar een 'militaire commissie' komt een jaar nadat de Amerikaanse regering afzag van haar voornemen om Mohammed en zijn samenzweerders voor een civiele rechtbank terecht te laten staan.

Aanklacht tegen brein aanslagen 9/11