DEN HAAG - De daders van de Decembermoorden in Suriname moeten een visumverbod krijgen, waardoor ze niet meer naar Europese landen kunnen reizen.

Daartoe roepen CDA en VVD op, nu het Surinaams parlement overweegt de verdachten die terecht staan voor de Surinaamse Decembermoorden, een vrijbrief te geven. Woensdag heeft het parlement de vergadering daarover hervat.

Via een zogenaamde amnestiewet zou het mogelijk worden dat onder andere president Desi Bouterse zijn straf ontloopt.

VVD en CDA vinden het onaanvaardbaar dat de nabestaanden van de Decembermoorden zo een proces en een vonnis wordt ontnomen. "Pas als recht wordt gedaan, kan het verleden verwerkt worden", aldus CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier.

Europees verbod

De twee partijen willen daarom dat minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken zich inspant om in Europees verband een visumverbod uit te vaardigen.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke: "Door de internationale weg te bewandelen, voorkomen we dat Bouterse weer begint over ‘koloniale bemoeienis’ van Nederland."

Minister Rosenthal liet afgelopen vrijdag al weten bezorgd te zijn over de op handen zijnde amnestiewet. Hij werkt aan een gezamenlijke EU-verklaring, zo zei hij toen, maar hij wil eerst de stemming in het Surinaams parlement afwachten.

Ontknoping

Intussen loopt het strafproces rond de Decembermoorden op zijn einde. 13 april worden de strafeisen tegen de verdachten bekend gemaakt.