PARAMARIBO - Het Surinaamse parlement is woensdagmorgen (plaatselijke tijd) begonnen aan de derde vergaderdag over de amnestiewet. 

De kans is groot dat er woensdag gestemd wordt, maar dat is niet zeker. Het ziet er naar uit dat een meerderheid voor aanname van de wet is.

De amnestiewet zorgt er voor dat alle betrokkenen bij de decembermoorden niet gestraft zullen worden, maar amnestie krijgen.

Woensdag zullen de initiatiefnemers van de wet, leden van de Nationaal Democratische Partij (NDP) van president Desi Bouterse, ingaan op de vele vragen die de afgelopen twee dagen door oppositie- en coalitiepartijen zijn gesteld.

Moiwana-vonnis

Zo is er de brandende vraag of aanname van deze wet er toe leidt dat het Moiwana-vonnis niet uitgevoerd hoeft te worden door de Surinaamse regering. Dit vonnis, uitgesproken door het Inter-Amerikaans Hof van de Rechten van de Mens, draagt Suriname op de daders te berechten van een moordpartij op ongeveer 50 mensen in het dorp Moiwana in 1986 tijdens de binnenlandse oorlog. 

Coalitiepartner Ronnie Brunswijk heeft gezegd tegen de amnestiewet te zijn als het betekent dat dit vonnis er onder valt.

Een andere belangrijke vraag is wat de wet betekent voor de voortgang van het decembermoordenproces. Ook het feit dat Suriname met de aanname van de wet nationale en internationale rechtsverdragen schendt, is een onderwerp waar de oppositie veel vragen over heeft gesteld.