DEN HAAG - Hulporganisatie Oxfam Novib waarschuwt dat de eerste daling van de wereldwijde hulpgelden sinds 1997 levens gaat kosten.

Honderdduizenden mensen komen zonder levensreddende medicijnen te zitten. Ook kunnen miljoenen kinderen niet naar school.

Oxfam reageerde daarmee op de OESO-cijfers voor 2011, die woensdag in Berlijn zijn bekendgemaakt.

Griekenland en Spanje bezuinigden het meest, maar ook Oostenrijk, België en Nederland behoren tot de top vijf van dalers in de EU. In 2012 wordt het beeld nog dramatischer, omdat Canada en Spanje nog verder gaan snijden en ook Nederland verdere bezuinigingen bespreekt.

Nederland

Een eventuele bezuiniging van 1 miljard euro op ontwikkelingshulp plaatst Nederland volgens Oxfam Novib bij de Europese hekkensluiters Griekenland en Spanje, met een daling van 31 procent ten opzichte van 2010.

De rijke landen gaven vorig jaar gemiddeld 0,3 procent van hun bruto nationaal product aan ontwikkelingshulp. Een jaar eerder was dat nog 0,32 procent. De rijke landen raken steeds verder af van hun belofte om 0,7 procent van hun nationaal inkomen te besteden aan de armsten.

''Het is onrechtvaardig om onze crisis af te wentelen op de armsten in de wereld'', zegt directeur Farah Karimi van Oxfam Novib. ''Critici die zeggen dat hulp niet werkt slaan de plank mis: de hulp moet beter, niet minder.''