BEIROET - In de centraal gelegen Syrische stad Homs zijn woensdag opnieuw luide explosies te horen geweest.

Uit andere delen van het land kwamen berichten over confrontaties tussen militairen en opstandelingen. Volgens activisten werden in het noorden van het land twee mannen gedood.

Dinsdagavond meldde een woordvoerder van de regering dat het leger was begonnen met zich terug te trekken uit enkele rustiger steden.

De deadline van het vredesplan van Syrië-gezant Kofi Annan loopt volgende week af. Een van de verplichtingen uit het plan is dat voor 10 april alle militairen moeten zijn teruggetrokken uit de steden. Het regime heeft nog niet officieel op de deadline gereageerd.

Niet permitteren

"Er is geen teken van terugtrekking of rust in Homs", zei Mohammed Saleh, een activist in Homs. "De situatie is net zo slecht als die de afgelopen maanden is geweest." In Douma, een buitenwijk van Damascus, hebben regeringsmilitairen invallen en arrestaties uitgevoerd, zei Saeed.

Hij zei dat tanks en controleposten nog altijd op dezelfde plaatsen staan en dat het 's nachts ook onrustig was in de wijken Kisweh en Moaddamiyeh. "Het regime kan zich niet permitteren zich uit de steden terug te trekken, want als het dit doet dan zouden we de volgende dag in Damascus zijn."

Aftreden

De oppositie vindt het vredesplan van Annan te mager en te laat. Zij is vooral boos dat er niet in staat dat president Bashar Assad moet aftreden en vreest dat hij het plan naar zijn hand zal zetten om tijd te rekken terwijl zijn troepen gewoon doorgaan met hun repressie.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten