PARIJS - Agenten van elite-eenheden van de Franse politie hebben woensdagochtend tien moslims opgepakt die betrokken zouden zijn bij een extremistische beweging.

De tien werden opgepakt in de havenstad Marseille en in de eveneens in Zuid-Frankrijk gelegen steden Pau en Valence.

Ook in Roubaix in het noorden kwamen agenten in actie. Dat heeft een bron binnen de politie laten weten.

Vorige week hield de Franse politie al 19 moslims aan die banden met extremistische moslims zouden hebben.

Merah

Dat gebeurde nadat sluipschutters van de politie in Toulouse de militante moslim Mohamed Merah hadden doodgeschoten. Die had in de anderhalve week daarvoor zeven mensen gedood, onder wie drie joodse scholieren.

Volgens een bron binnen de politie hebben de arrestanten een soortgelijke achtergrond als Merah. ''Het zijn individuen die op zichzelf opereren, die uit zichzelf zijn geradicaliseerd.'' Volgens hem hebben de invallen van woensdag geen verband met de eerdere arrestaties en met de acties van Merah.

Campagne

President Nicolas Sarkozy heeft in de campagne voor de presidentsverkiezingen gezworen alle vormen van de extremistische islam uit te roeien.

De socialistische kandidaat François Hollande heeft de handschoen opgepakt. Op de radio diende hij Sarkozy van repliek: ''Als er verdenkingen en risico's zijn, moet daarop worden gereageerd. Ik stel niet ter discussie wat er is gebeurd, maar we hadden eerder kunnen ingrijpen.''

De Fransen gaan op zondag 22 april naar de stembus voor de eerste ronde van die verkiezingen. De tweede ronde heeft 2 weken later plaats.

Frankrijk houdt opnieuw radicale moslims aan