WASHINGTON - Mitt Romney lijkt dinsdag de voorverkiezingen van zijn Republikeinse partij in de Amerikaanse staten Wisconsin en Maryland en het federale district Washington D.C. te hebben gewonnen.

Dat blijkt uit exit-polls van diverse televisiestations.

De voorverkiezingen draaien om de vraag wie het bij de presidentsverkiezingen in november mag opnemen tegen zittend Democratisch president Barack Obama.

Romney ligt ver voor op zijn eveneens conservatieve rivalen Rick Santorum, Newt Gingrich en Ron Paul. Rivaal Santorum beloofde om in de race te blijven tot ten minste 24 april. Dan zijn de voorverkiezingen in zijn thuisstaat Pennsylvania en daar leidt hij in de peilingen.

Romney won bij de voorverkiezingen tot dusver 640 afgevaardigden voor het Republikeinse partijcongres, terwijl Santorum niet verder komt dan 264, aldus tv-zender CNN. Wie 1144 afgevaardigden achter zich heeft, is verzekerd van de nominatie.

De nieuwe overwinningen van Romney volgen na oproepen van Republikeinse partijleiders aan Santorum om op te geven. Romney heeft zonder Santorum de handen vrij om zich te richten op de presidentsverkiezing in november.

Lees alles over de verkiezingen