JERUZALEM - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag gezegd dat hij nog steeds hoopt op een vredesakkoord met de Palestijnen. 

Anders moeten de Palestijnen in Israël worden opgenomen, wat snel het einde van het joodse karakter van de staat Israël zou betekenen.

"Ik wil het conflict met de Palestijnen oplossen, want ik wil geen binationale staat", zei Netanyahu op een persconferentie. "Zo lang dit van mij afhangt, zullen wij het joodse en democratische karakter van Israël verzekeren."

In feite geeft Netanyahu hiermee toe dat sommige van zijn ideologische tegenstanders gelijk hebben met hun stelling dat een terugtrekking uit gebieden die de Palestijnen voor een eigen staat willen niet slechts een concessie zou zijn van Israël.

Bouwactiviteiten

Joden maken ongeveer tachtig procent uit van de Israëlische bevolking van bijna acht miljoen. Maar als Israël ook de gebieden meetelt die het in 1967 veroverde - de Westelijke Jordaanoever, Gaza en het oosten van Jeruzalem - dan zijn het joodse en het Arabische bevolkingsdeel bijna even groot. De Arabische bevolking groeit bovendien zo snel, dat zij volgens sommige demografen over niet al te lange tijd de meerderheid zal vormen.

Netanyahu zei dat nog altijd met de Palestijnen wil onderhandelen. De onderhandelingen liggen al drie jaar stil omdat de Palestijnen eisen dat alle bouwactiviteiten in joodse nederzettingen in bezette gebieden worden stilgelegd.

Netanyahu tegen 'binationale' staat