PARAMARIBO - Het geven van amnestie aan de betrokkenen van de decembermoorden via de amnestiewet is niet anders dan het formaliseren van de wil van het volk. 

Het is het gevolg van de verkiezingsuitslag van mei 2010. Dat zei Paul Somohardjo van coalitiepartij Pertjaha Luhur (PL) dinsdag tijdens de behandeling van de amnestiewet.

Al voor de behandeling van de wet was bekend dat Somohardjo en zijn partij voor de omstreden amnestiewet zouden stemmen. Toch was dat besluit niet makkelijk voor de PL-leider, zei hij tijdens zijn betoog. Hij stond zelf ook op de lijst van mensen die in december 1982 gedood moesten worden door het toenmalige militaire bewind.

Door een samenloop van omstandigheden is hij echter de dans ontsprongen, vertelde hij.

Nederland

''Ik was ook slachtoffer. Daarom ben ik toen naar Nederland gevlucht. Daar gingen de aanslagen door en zijn er vijf onschuldige mensen vermoord. Het is voor mij dan ook heel moeilijk hier een besluit over te nemen. Maar ik ben vergevingsgezind. Alle religieuze boeken leren ons om te vergeven, daarom ben ik voor amnestie’’, aldus Somohardjo. Tijdens het betoog van Somohardjo liepen de emoties bij zowel coalitie-als oppositieleden hoog op.

Ook oud-minister Santokhi van Justitie van oppositiepartij Nieuw Front kwam dinsdag aan het woord. Hij benadrukte opnieuw dat het aannemen van de amnestiewet in strijd is met diverse nationale en internationale verdragen en dat Suriname dus in conflict komt met de internationale rechtsorde. Hij pleitte daarom voor het niet aannemen van de wet.

BEP

De twee leden van de Surinaamse coalitiepartij BEP zijn tegen de amnestiewet die verdachten van de decembermoorden vrijwaart van straf. De partij is niet tegen het verlenen van amnestie, maar wil niet dat het nu lopende strafproces tegen de verdachten van de decembermoorden gestopt wordt. Dat zei fractievoorzitter Ronny Asabina dinsdag tijdens de parlementaire behandeling van de amnestiewet.

BEP, wat staat voor Broederschap en Eenheid in de Politiek, vertegenwoordigt vooral inwoners uit het binnenland van Suriname. Volgens Asabina gaat het bij het ingediende voorstel om gelegenheidswetgeving met als enig doel te voorkomen dat Desi Bouterse schuldig wordt bevonden aan betrokkenheid bij de decembermoorden. Bouterse is nu president van Suriname.