AMSTERDAM - Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft een poging van de Palestijnse Autoriteit om de rechtsmacht van het hof te erkennen afgewezen.

Met de afwijzing worden pogingen gedwarsboomd om het ICC onderzoek te laten doen naar de oorlog in Gaza die in december 2008 uitbrak. Ook is het voor de Palestijnen een tegenslag in hun streven naar internationale erkenning.

De Palestijnse Autoriteit gaf al vroeg in 2009 aan de rechtsmacht van het ICC te erkennen. De aanklagers bij het permanente strafhof beraadden zich sindsdien of zij die erkenning zouden accepteren.

Volgens het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het ICC, kunnen alleen internationeel erkende staten tot het hof toetreden. In een verklaring stelt hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo dinsdag dat het aan 'relevante organen bij de Verenigde Naties' of de groep van aan het ICC deelnemende staten is om te beslissen of de Palestijnen zich bij het Statuut van Rome kunnen aansluiten.

Het ICC kan alleen onderzoeken beginnen als de Veiligheidsraad of een van de deelnemende staten daar om vraagt. Israël heeft de rechtsmacht van het ICC nooit erkend.

Oorlogsmisdaden

Amnesty International en andere groepen hebben Israël beschuldigd van oorlogsmisdaden, waaronder het doden van burgers en het inzetten van witte fosfor in dichtbevolkte gebieden. Human Rights Watch riep op tot een internationaal onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden door Israël én Hamas.

Israël viel in december 2009 aan om een einde te maken aan raketbeschietingen op het zuiden van Israël vanuit de Gazastrook. Tijdens het drie weken durende conflict kwamen volgens functionarissen in Gaza bijna dertienhonderd Palestijnen om het leven. Ook dertien Israëliërs vonden de dood, onder wie drie burgers.