AMSTERDAM -  De Zuid-Koreaanse man die maandag het vuur opende op een christelijke school voor hoger onderwijs in Oakland in de Amerikaanse staat Californië deed dit omdat hij werd gepest. 

Dat heeft de politie dinsdag gezegd.

De 43-jarige One Goh was regelmatig het slachtoffer van pesterijen vanwege zijn slechte Engels.

Volgens politiechef van Oakland Howard Jordan was het pesten de aanleiding voor de schietpartij in de Oikos University in het oosten van Oakland. Eerder dinsdag verklaarde Jordan dat Goh het gemunt had op een vrouw die zitting had in de schoolleiding.

De schoolleiding had Goh eerder weggestuurd, omdat hij gedragsproblemen vertoonde. Goh zou boos zijn over de wijze waarop zijn medeleerlingen en de schoolleiding hem behandelden en hij voelde zich volgens de politie geïsoleerd.

Willekeurig

Goh heeft de schietpartij, waarbij zeven mensen omkwamen en drie gewond raakten, volgens de politie de afgelopen weken voorbereid. Toen hij er op de school achter kwam dat de vrouw waar hij naar op zoek was niet aanwezig was, opende hij volgens de politie 'willekeurig het vuur'. "We zijn erachter gekomen dat hij een chaotische, berekende en vastberaden man was die naar de school kwam met de bedoeling mensen te vermoorden.

Dat was zijn motief en dat is wat hij heeft gedaan", zei Jordan in een interview met tv-zender ABC.

Doden bij schietpartij universiteit