AMSTERDAM - Dertien moslimextremisten in Frankrijk worden officieel verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie die banden onderhield met een terreurnetwerk. 

Dat heeft de Franse aanklager François Molins dinsdag gezegd.

De dertien leden van de verboden groep Forsane Alizza ondergingen trainingen in parken en bossen, verzamelden wapens en predikten haat en geweld op internet, met als uiteindelijke doel islamitische wetgeving in Frankrijk in te voeren.

Ook zouden ze van plan zijn geweest een joodse rechter te ontvoeren. Vorige week werden zij samen met vier anderen, die inmiddels weer zijn vrijgelaten, opgepakt door de politie. Hierbij werden wapens, documenten en computers in beslag genomen.

Rechter

De verdachten zouden zich hebben verenigd rond Mohammed Achamlane, de oprichter van Forsane Alizza. Zij zouden een rechter hebben willen ontvoeren die een zaak over kindermisbruik tegen een van de groepsleden in behandeling had.

Minister van binnenlandse zaken Claude Guéant liet vrijdag weten dat de arrestaties los stonden van het onderzoek naar de moorden gepleegd door Mohamed Merah.

De 23-jarige moslimextremist, die banden met Al-Qaida beweerde te hebben, schoot in Toulouse en Montauban drie joodse kinderen, een rabbijn en drie Franse militairen dood. Hij vond zelf de dood bij een vuurgevecht met een arrestatieteam van de politie.