JERUZALEM - Voor de tweede keer in enkele weken tijd heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zich geschaard achter joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.

De kolonisten willen daar hun illegaal bezette woningen niet verlaten, terwijl het leger ze maandag te kennen gaf dat zij de woningen dinsdag moesten verlaten.

Critici van de premier zeiden dat Netanyahu in strijd met de wet handelt.

Enkele uren later verzocht Netanyahu minister van defensie Ehud Barak, de hoogste autoriteit op de Westoever, echter de kolonisten te laten blijven "zolang zij juridische stappen nemen".

Waarom Netanyahu op het uitstel aandrong is niet bekend. De kolonisten hebben erkend dat zij ondanks het ontbreken van de vereiste militaire toestemming hun intrek hebben genomen in het gebouw in Hebron.

Felle kritiek

Terwijl Netanyahu's Likud-partij de beslissing van de premier toejuichte, kon deze ook rekenen op felle kritiek van zijn politieke tegenstanders.

De gematigde volksvertegenwoordiger Zehava Gal-On verweet Netanyahu dat hij helemaal niet uit is op vrede met de Palestijnen. Hij riep Barak op de kolonisten te sommeren dinsdag het pand te verlaten, zoals oorspronkelijk de bedoeling was.

Enkele weken geleden schoot Netanyahu ook al de kolonisten in de illegale nederzetting Migron te hulp. Zijn regering probeerde het hooggerechtshof ertoe te bewegen in te stemmen met uitstel van ontmanteling van de nederzetting tot november 2015. Zover wilde het hof niet gaan, maar de aanvankelijke datum van 31 maart is wel met vier maanden verschoven naar 1 augustus.