DEN HAAG - De amnestiewet die de Surinaamse regering heeft voorgesteld, staat ''haaks op de internationale verplichtingen'' van het land.

Dat stelt minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken dinsdag in een verklaring.

Het Surinaamse parlement wil een amnestiewet aannemen waardoor alle betrokkenen bij de Decembermoorden uit 1982 aan vervolging ontkomen.

Onder leiding van huidig president Desi Bouterse vermoordden de militaire machthebbers destijds uit politieke motieven 15 vooraanstaande Surinamers. Het streven is om de wet dinsdag nog door het Surinaamse parlement te loodsen.

Overleg hervat

In Paramaribo is de vergadering over de amnestiewet dinsdagochtend hervat. De vergadering begon rond half 10 plaatselijke tijd. De verwachting is dat het overleg de hele dag doorgaat omdat nog veel parlementsleden van zowel de oppositie als de coalitie het woord willen voeren.

Het is dus ook onzeker of het parlement dinsdag over de wet zal stemmen. Maandag vond de eerste ronde van de behandeling plaats.

Plicht

Volgens Rosenthal moet Suriname zijn internationale verplichtingen nakomen. ''Op basis van internationale verdragen heeft Suriname de plicht om schendingen van de mensenrechten te onderzoeken en de daders te berechten.''

Verder moet het proces over de Decembermoorden gewoon doorgaan. Hier hebben de slachtoffers recht op en verdachten die schuldig zijn mogen hun straf niet ontlopen, aldus de verklaring.

Rosenthal heeft zijn zorgen overgebracht aan de Surinaamse regering.

Oppositie

De oppositie in de Tweede Kamer toonde zich ontevreden over de gang van zaken omdat zij nog steeds niet is geïnformeerd. Daarom eiste de oppositie woensdag nog een brief waarin de regering haar standpunt over de amnestiewetgeving uiteenzet.