ROME - De 'gladiatoren' en ambulante verkopers van souvenirs en eten en drinken bij het Colosseum in Rome moeten voor vrijdag 6 april verdwenen zijn. 

Dat vraagt Mariarosa Barbera, directrice van Monumentenzorg voor de archeologische sites in Rome, in een brief aan het stadsbestuur.

De datum is geen toeval. Aanstaande vrijdag herdenken de katholieken in het bijzijn van de Paus bij het Colosseum de Via Crucis, de Kruisgang van Jezus.

Schoonmaak

De taferelen rondom het antieke amfitheater zijn de directrice een doorn in het oog en de Kruisgang is een goede gelegenheid voor een grote schoonmaak. Wethouder Bordoni van detailhandel belooft de straatverkopers en figuranten weg te sturen, maar enkel voor de Paasdagen.

De ambulante verkopers hebben namelijk een gemeentelijke vergunning, die soms voor 30 jaar is afgegeven.

Politiek plan

Anders ligt het voor de figuranten, die geen vergunning hebben, maar worden gedoogd. De mannen, als oude Romeinen verkleed, vragen geld aan toeristen om samen op de foto te gaan. Een werkloze acteur begon er begin jaren '90 mee. In het begin waren het slechts tien figuranten, maar inmiddels is het een vaste groep van ruim veertig personen, bij toerbeurt werken.

Volgens enkele figuranten zit er achter de actie om ze weg te jagen zelfs een politiek plan. Een gemeenteraadslid stelde een maand geleden namelijk voor een officiële gilde op te richten, waarin de figuranten zouden worden geregistreerd. Een foto met een oude Romein zou dan standaard 10 euro moeten kosten.

Maar de directrice van monumentenzorg ziet liever helemaal geen commercie meer rondom het Colosseum.

'Gladiatoren' weg bij Colosseum